wtorek, 16 października 2012

Dieta dla seniora


W Światowym Dniu Żywności zwracamy uwagę na dietę osób starszych. Według ekspertów polscy seniorzy bardzo często odżywiają się niezdrowo. Co powinno znaleźć się w jadłospisie seniora, a co musi zniknąć z jego stołu? Zapraszamy do lektury tekstu na portalu StarsiRodzice.pl.

Specjaliści alarmują: starsi ludzie nie dbają o właściwą dietę. Niekorzystne przyzwyczajenia, ograniczona sprawność, a także bieda powodują, że seniorzy źle się odżywiają. – Powinniśmy dbać o to, co jedzą nasi rodzice, a przede wszystkim – czy jedzą regularnie – radzi prof. Tomasz Grodzicki, geriatra, konsultant krajowy ds. geriatrii i ordynator Kliniki Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Co jedzą seniorzy

Błędy żywieniowe starszych ludzi są bardzo różne. Niektórzy seniorzy jedzą za dużo i niezdrowo – wysokokaloryczne posiłki i brak ruchu prowadzą w ich przypadku do otyłości, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Inne osoby w starszym wieku jedzą za mało i za rzadko. Nie dostarczają organizmowi właściwej ilości składników odżywczych, narażają się na ich poważne niedobory, co również prowadzi do wystąpienia poważnych schorzeń.

– Ciągle spotykamy się z przypadkami niedożywienia seniorów. Osoby starsze, jeśli mieszkają same, nie bardzo chcą już sobie gotować albo sprawia im to trudność. Przynajmniej trzy razy w tygodniu należy zjeść ciepłe danie, a nie poprzestać na tym, co najprostsze w przygotowaniu, czyli na chlebie z masłem czy nawet z wędliną – podkreśla prof. Grodzicki.

Niektórzy seniorzy jedzą niezdrowo także z prozaicznego powodu – ze względu na biedę. Na zakupach do koszyka wkładają najtańsze produkty. – A co jest tanie? Oczywiście tłuste mięso, słonina, ziemniaki, mąka, chleb – wymienia prof. Andrzej Milewicz, kierownik Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami Akademii Medycznej we Wrocławiu, prezes Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego.

Trzeba zrezygnować z soli

Poważnym błędem żywieniowym wielu starszych ludzi jest nadużywanie soli w kuchni. Tymczasem przyprawa ta jest jednym z głównych wrogów osób cierpiących na nadciśnienie.

– Generalnie połowa Polaków jest w niewielkim stopniu wrażliwa na sól. Jeśli taka osoba nawet przyswoi za dużo soli, to w większości ją… wysiusia. Natomiast dla drugiej połowy Polaków sól jest znacznie bardziej szkodliwa: im większe jej spożycie, tym wyższe ciśnienie skurczowe i rozkurczowe – ostrzega dr hab. med. Tomasz Zdrojewski z Katedry Nadciśnienia Tętniczego i Diabetologii Gdańskiej Akademii Medycznej, przewodniczący Komitetu Epidemiologii i Zdrowia Publicznego Polskiej Akademii Nauk. Jak zaznacza specjalista, w Polsce spożycie soli często jest uzależnione od poziomu zamożności. Osoby uboższe używają jej więcej i tym samym narażają się na wystąpienie poważnych problemów zdrowotnych.

Dieta cud?

Czy istnieje uniwersalna dieta odpowiednia dla każdego seniora? Raczej trudno taką wskazać. Starsi ludzie często przecież zmagają się z różnymi schorzeniami, które wykluczają spożywanie niektórych potraw. – Żywienie wiąże się też z psychologią każdego z nas, dlatego nie ma uniwersalnych odpowiedzi, jak się zdrowo odżywiać. Celów powinno być więc kilka. Warto na pewno – udowodniono, że może to przedłużyć życie, a z pewnością podnieść jego jakość – obniżyć poziom cholesterolu, zmniejszyć spożycie soli i obniżyć per saldo spożycie kalorii. Wszystko to, razem wzięte, musi przynieść dobre efekty – twierdzi dr hab. med. Zdrojewski.

Zdaniem specjalisty za najlepszą dietę powinna uchodzić śródziemnomorska, bazująca na częstym spożywaniu warzyw i owoców (najlepiej po kilka porcji dziennie), ryb i białego mięsa oraz unikaniu wieprzowiny. Warto namówić starszego rodzica do takich korzystnych zmian w diecie. Czasami jeszcze lepszym pomysłem, zwłaszcza w przypadku chorych seniorów borykających się z problemem otyłości, jest wizyta u dietetyka.

– Mądre gospodarowanie dietą to nie tylko jednorazowa wskazówka lekarza: „Proszę mniej jeść” albo: „Proszę nie jeść tego czy tamtego”, tylko żmudny proces rozpisania diety z kilku ostatnich dni, liczenie kalorii. Trzeba też w ten proces zaangażować osobę zainteresowaną. Powinno odbyć się przynajmniej jedno, a nawet dwa spotkania z pacjentem, podczas których należy przekazać odpowiednie rekomendacje. Osoba z zaleceniem diety musi czuć się zmotywowana do jej przestrzegania – tłumaczy dr hab. med. Zdrojewski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz